Znanjem promijenimo statistiku raka grlića materice!

Rak grlića materica, kao i bilo koji drugi rak, nastaje onda kad ćelije normalne ćelije počnu rasti i razmnožavati se van kontrole našeg organizma. Rak grlića materice nastaje na početnom dijelu grlića materice. To je dio grlića koje je dostupan ljekaru prilikom pregleda, lako ga je pregledati i uzeti uzorak za analizu. Zato je ovo rak čiji se nastanak vrlo lako moźe spriječiti ako na vrijeme uradimo ginekološki pregled. Jedna je od najlakše preventabilnih vrsta raka te se s velikim uspjehom može liječiti.
Obično pogađa žene u dobi između 35 i 55 godina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine u svijetu od raka grlića materice oboli oko 500.000 žena, a njih 230.000 umre od ove bolesłi. Sve je veći broj mladih žena koje obolijevaju. Kad pomisliš da je to daleko od tebe, da se to neće desiti tebi, trebaš se sjetiti koliko je to često oboljenje. Dakle, trebaš poduzeti određene korake da se RAK ne desi baš TEBI.
 

Iako je rak grlića materice izlječiva bolest, zabrinjavaju podaci da u Federaciji BiH broj oboljelih od raka grlića materice ima blagi trend rasta i da je 2015. godine prijavljen 221 slučaj raka glića materice, od čega njih oko 35 % ima smrtni ishod.

Zašto nastaje?

Rak grlića materice je uzrokovan virusom koji se zove Human Papilloma Virus (HPV). Prenosi se seksualnim putem, pa je svaka žena koja je imala seksualne odnose u riziku da se zarazi. Veliki broj muškaraca i žena nosi ovaj virus, ali nemaju nikakvih vidljivih promjena. Visokorizični tipovi ovog virusa izazivaju promjene na grliću materice (promjene nazvane CIN). Vrijeme od HPV infekcije do razvoja premalignih i malignih promjena je dugotrajan proces, što omogućava da se redovnim pregledima na vrijeme otkriju i izliječe premaligne promjene.

Dijagnostika

Simptomi na koje trebaš obratiti pažnju i koji su bitni u dijagnostici ovog oboljenja su:

  • krvarenje koje nije povezano s menstrualnim krvarenjem,
  • krvarenje prilikom ili nakon seksualnog odnosa,
  • svako krvarenje kod žene koja je prestala dobijati menstruaciju duže od godinu dana, pa makar to bila samo kap krvi,
  • stalan sukrvast iscjedak,
  • preobilno menstrualno krvarenje,
  • bolovi u donjem dijelu trbuha koji se mogu širiti u raznim pravcima.

Rak grlića materice nastaje iz promjena na ćelijama grlića. Te promjene se najčešće otkrivaju PAPA testom. To je test koji svaka žena koja je imala seksualne odnose mora raditi redovno i ne smije ga zanemarivati. Ako si imala seksualne odnose, obavezno uradi ginekološki pregled. Ljekar će ti preporučiti koliko često trebaš uraditi PAPA test.

Cilj ovog testa je blagovremeno otkrivanje promjena na grliću i time prevencija nastanka raka. Test niie bolan. Samo se uzima bris grlića da bi se ćelije posmatrale pod mikroskopom i tako uočile promjene na ćelijama. Na osnovu stepena promjena na grliću ljekar će preporučiti dalje korake. Ukoliko PAPA test pokaže promjene grlića materice, bilo kojeg stadija, ljekar poduzima korake koji će dovesti do izlječenja promjena kako one ne bi prešle u zloćudne promjene, tj., u pravi karcinom. Imajte na umu da su promjene na grliću koje nastaju prije samog raka grlića gotovo uvijek bez simptoma i da se otkriju uglavnom na rutinskom pregledu i PAPA testu. To je upravo najveća dobrobit testa, jer time pomaže u prevenciji nastanka raka grlića.

Svaka žena treba obaviti PAPA test nakon početka spolno aktivnog života. Nakon toga PAPA testovi se obavljaju ovisno o posljednjem rezultatu PAPA testa i HPV-testa. Pozitivan nalaz PAPA testa mora se potvrditi ili negirati drugim dijagnostičkim pretragama. PAPA test se preporučuje i ženama koje nisu spolno aktivne.

Pored PAPA testa, zavisno od procjene ginekologa, rade se sljedeće pretrage: kolposkopija, biopsija, konizacija, kiretaža te ukoliko je potrebno i dodatne dijagnostičke pretrage.

_______________________________________________________________________________________________________________