Počinje realizacija obuka u okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu”!

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” u okviru  projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” koji podržavaju USAID putem projekta USAID Turizam, Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo putem projekta CHANGE i Centar za kulturu i turizam Cazin  uskoro započinje realizaciju obuka za trenutne i buduće uposlenike/uposlenice turističkog sektora koje će doprinijeti unapređenju turističkog okruženja i stvaranju novih radnih mjesta u oblasti turizma.

U okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” tokom januara 2023. počinje realizacija obuka:

  1. ENGLESKI ZA TURIZAM
  2. UGOSTITELJSKE VJEŠTINE
  3. HIGIJENSKI STANDARDI U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Obuke su namijenjene muškarcima i ženama, sadašnjim turističkim uposlenicima (zaposlenima) ali i onima koji to tek žele biti (nezaposlenima). Program je u potpunosti koncipiran da ponudi praktične vještine prilagođene turističkim djelatnicima koje će unaprijediti turističko okruženje Unsko-sanskog kantona, ali će također pomoći radnicima da se osjećaju spremnijim za rad u turizmu i na koncu postanu konkurentniji na tržištu rada i bolje plaćeni.

Svaki poslodavac u turističko-ugostiteljskom sektoru već osjeća posljedice nedostatka obučenog kadra. Prema istraživanju USAID-a, u narednih 5-7 godina u BiH će se otvoriti 18.200 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok će deficit kvalificiranog kadra u istom periodu doseći 8.100 radnika.

Cilj ovog projekta je ublažiti predviđene posljedice animiranjem potencijalnog turističko-ugostiteljskog kadra na obuke za stjecanje neophodnih vještina, a postojećeg kadra na njihovo usavršavanje.

PRIJAVOM NA OBUKU KAO POJEDINAC/KA DOBIJATE:

  • Certifikat po završetku obuke,
  • set znanja, vještina i kompetencije za najtraženija zanimanja u turizmu,
  • značajnu prednost u zapošljavanju, samozapošljavanju i brzom napredovanju u poslu, uz simbolično učešće od 5% u cijeni obuke.

         Kotizacija za odabrane polaznike/ce za pojedinačnu obuku iznosi 25KM.

 

POSLODAVCI PRIJAVOM SVOJIH POSTOJEĆIH ILI POTENCIJALNIH UPOSLENIKA DOBIJAJU:  

  • Kadar osposobljen da preuzme dio odgovornosti za upravljanje higijenom i odnosima s turistima,
  • porast kredibiliteta i standarda po kojima posluju,
  • rasterećenje dijela sezonskog pritiska i utrošenog vremena u organizaciji i kontroli rada, uz simbolično učešće u cijeni obuke od 10%.

Kotizacija za odabrane polaznike/ce za pojedinačnu obuku koje nominuje poslodavac je 50KM.

Za mogućnost partnerstva na projektu, organizaciju obuka za trenutne i potencijalne uposlenike u okviru vašeg turističko-ugostiteljskog objekta, institucije, organizacije ili udruženja te dodatne mogućnosti i informacije kontaktirajte nas putem e-maila edukacija@bihac.nahla.ba, pozivom na 037/352-200 (od nedjelje do četvrtka u periodu od 14.30 do 20.00 h) ili direktno u prostorijama CEI “Nahla” Bihać, na adresi: Bosanskih šehida, ll lijevi prilaz.

Projekt “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” podržali su: USAID putem projekta USAID Turizam, Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo putem projekta CHANGE i Centar za kulturu i turizam Cazin, a realizira ga Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, podružnica Bihać.