Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 24. januar Međunarodnim danom obrazovanja, odajući priznanje ulozi koju obrazovanje ima za mir i razvoj.

Bez inkluzivnog i jednako kvalitetnog obrazovanja i životnih prilika za svakog pojedinca, nijedna zemlja neće uspjeti postići rodnu ravnopravnost i prekinuti ciklus siromaštva koji milione djece, mladih i odraslih ostavlja zaboravljenim na dnu.

Danas, 262 miliona djece i mladih još uvijek ne ide u školu, 617 miliona djece i adolescenata ne zna čitati, niti osnovne matematičke operacije, manje od 40% djevojaka u subsaharskoj Africi završilo je osnovnu školu, a oko 4 miliona djece i mladih iz izbjegličke populacije ne ide u školu. Njihovo pravo na obrazovanje se krši i to je neprihvatljivo.

Dok svijet obilježava prvi Međunarodni dan obrazovanja, Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” nastavlja predano i posvećeno raditi na promociji obrazovanja i cjeloživotnog učenja i omogućavati pristup znanju svim kategorijama društva. Pozivamo sve vladine i nevladine aktere u ovoj oblasti da kvalitetno obrazovanje učine dostupnim svim ljudima i da taj zadatak učine najvećim prioritetom naše civilizacije.