Nova treking tura 15.12: Motka!

Pridružite se Nahlinom treking klubu u osvajanju zadnje destinacije u ovoj treking sezoni, na turi Motka (1254m nmv) – Vogošća.

Vrh Motka je odnedavno postao popularno izletište izgradnjom planinarskog doma u njegovoj blizini. Najviša je tačka blagog grebena povrh kojeg je staza koja počinje u Vogošći. Start ture je u selu Tihovići (750m nmv), a ruta predviđa posjetu domu PD Planinar (1100m nmv) prije izlaska na vrh.
 
ZAHTJEVNOST TURE: Ova tura je klasificirana kao lakša (1b). Visinska razlika: cca 800 m nv sa strmim etapama, srednje dužine hodanja. Hodanje: cca 6 sati bez uključenih pauza, ovisno o grupi. Turi mogu prisustvovati i djeca koja su u stanju hodati 6h.
 
PRIJEVOZ: U sopstvenom aranžmanu. Prijedlog: gradskim prijevozom do Vogošće, a od Vogošće do Tihovića ili GRAS kombijem ili taksijem. Moguće je i vlastitim automobilom doći u Tihoviće. Preporuka: konsultovati se s vodičima!
PARTICIPACIJA: standardna od 5KM po učesniku.

OKUPLJANJE: Subota, 15.12.2018. 7.55h na glavnoj autobuskoj stanici u Vogošći. NAPOMENA: Prigradski kombi za Tihoviće polazi u 8.10h. Nema čekanja! Polazak iz Tihovića je u 8.30h.
 
PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete na info desku CEI “Nahla” od 12.00 do 20.00 sati. Prijave se primaju do četvrtka 13.12.2018. do 20.00h. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate. Organizator zadržava pravo otkazivanja ili pomjeranja termina izleta u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih ili težih meteoroloških uslova. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061/245-632 (poželjno SMS porukama ili Viber).
 
OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili obuća sa debljim đonom), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran).
 
Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice (važi za ljetni period!!!), dovoljno je da imate obuću sa debljim đonom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Jedino vunene čarape griju čak i kada su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom min 1L, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…) U planinarskom domu je moguće naručiti tople napitke a dozvoljeno je korištenje kuhinje i roštilja uz malu participaciju. (obratiti se dežurnom domaru)

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VAŽNE NAPOMENE:
 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.)
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organiziranom prijevozu.
 • Organizator će kontaktirati izletnika samo u slučaju otkazivanja izleta ili zbog tehničkih problema u organizaciji (problem s prevozom i sl)
 • U slučaju kašnjenja učesnik je obavezan da se javi vodičima najmanje 15 min prije termina polaska da bi dobili eventualne alternativne upute. Kako doći do alternativne lokacije je isključivo briga učesnika
 • Maloljetna lica mogu učestvovati samo u pratnji staratelja

VODIČI: Sedin Salić, Nusreta Salić, Amra Nalo, Nedim Nalo

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!