Završen program "Pozitivna zajednica" - obuka za društveno angažirano djelovanje članova džemata!

Hladni dani donose nam plodonosna sutra. Kad nas zima smjesti u naše tople domove, tad je najljepše početi kreirati neku pozitivnu priču. Ovu zimu u Nahli počeli smo programom „Pozitivna zajednica: obuka za društveno angažirano djelovanje članova džemata i džematskih odbora“. Program je nastao kao potreba da se sistemski pristupi organiziranju i uključivanju zainteresiranih članova džemata za društveno angažirano djelovanje. Partneri na projektu su bili Centar za napredne studije i Medžlis Islamske zajednice Bihać.

Program je obuhvatio 50 časova nastave iz sljedećih oblasti:

  • Komunikacijske vještine;
  • Kritičko mišljenje;
  • Timski rad;
  • Aktivizam u društvu;
  • Upravljanje vremenom;
  • Koordiniranje aktivnostima;
  • Osnove strateškog planiranja.

Divna i entuzijastična ekipa je izrazila veliko interesovanje za rad i aktivno djelovanje unutar džemata. Polaznici su se na edukacijama zbližili, uspostavili saradnju između džemata, dijelili ideje i savjete, ali i kreirali i razradili godišnji plan rada džemata. Ono što nas posebno veseli jeste da su neki džemati već krenuli u realizaciju planiranih aktivnosti.

Lijepo je bilo i čuti povratne informacije naših učesnika. U nastavku vam izdvajamo osvrt jednog od učesnika:

“Program me podsjetio na zaboravljene trenutke koji su nas nekad krasili: duh zajedništva, potreba samostalnog djelovanja i više ulaganja sebe za opću dobrobit i mogućnost sagledavanja stvari sa više aspekata, a ne samo svoga. Doista je insan onaj koga treba opominjati. Hvala velika za promjenu u nama koja će aBd koristiti svima.”

S obzirom na zainteresiranost i volju naših polaznika, planiramo ako Bog da naše druženje nastaviti s još jednim ciklusom ovog programa.

“Svako ima stranu kojoj se okreće. A vi se natječite u dobru!“ (Bekara, 148)