Učenje otvara vrata prilikama – posao već pronašlo 10 od 20 polaznica obuke za gerontološku domaćicu

Završetak Nahline tromjesečne obuke za gerontološku domaćicu u Bihaću kroz projekt 𝐫𝐞𝐒𝐓𝐀𝐑𝐭 – 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐬̌𝐤𝐚 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐨𝐦 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐧𝐣𝐮 nije označio kraj samo još jedne u nizu edukacija. To je bila istinska investicija u zajednicu, cjeloživotno učenje i kreiranje radnih mjesta za hrabre žene koje su se predano posvetile 60-satnom intenzivnom programu. Pozitivne priče polaznica govore o transformaciji ne samo u njihovim karijerama, već i u njihovim životima. Zato ovo nije bila samo obuka, već i priča o zajednici koja ulaže u obrazovanje i otvara vrata novim prilikama.

Tokom tromjesečne obuke održane od 27. septembra do 25. decembra 2024. naše polaznice nisu samo stjecale teorijsko znanje, već su iskusile i praksu u domu za starije osobe “Vita Nostra”. Ova faza obuke pružila im je jedinstven uvid u stvarne izazove njege starijih osoba.

Rezultati su ohrabrujući! Od 20 polaznica obuke njih 10 je već pronašlo posao ili dobilo unapređenje na postojećem radnom mjestu,  ali to je samo početak priče. Neke od polaznica već rade na vlastitim poslovnim planovima koji će otvoriti vrata novim prilikama za zapošljavanje ostalim polaznicama.

Osim konkretnih rezultata zapošljavanja ova obuka je imala i širu društvenu korist. Sada imamo obučene osobe koje razumiju psihologiju starenja, posjeduju komunikacijske vještine, imaju osnovno znanje o gerijatriji, zdravoj ishrani, prvoj pomoći i osnovama medicinske njege. One nisu samo radna snaga, već i podrška starijim osobama u našoj zajednici.

Pozitivne priče polaznica govore o transformaciji ne samo u njihovim karijerama, već i u njihovim životima. Zato ovo nije samo obuka, već i priča o zajednici koja ulaže u obrazovanje i otvara vrata novim prilikama.

Nahla na ovaj način nastavlja pružati podršku ženama kroz obrazovanje, pokazujući da ulaganje u znanje ne samo da obogaćuje pojedince već i jača zajednicu. Finansijska podrška Grada Bihaća i njihovo prepoznavanje potreba u lokalnoj zajednici označili su početak pozitivnih promjena na kojima ćemo svakako nastaviti graditi nove u budućnosti.

Ovaj projekt realiziran  je uz finansijsku podršku Grada Bihaća.