SIGURNA ŽENA, SNAŽNA ZAJEDNICA: IZAZOVIMO TIŠINU!

Nasilje nad ženama i femicid predstavljaju ozbiljne globalne probleme proizašle iz duboko ukorijenjenih društvenih, kulturnih i ekonomskih nejednakosti. Femicid, definiran kao ubistvo žene zbog njenog spola, često proizašlo iz rodno uvjetovanog nasilja, predstavlja samo jedan oblik nasilja među mnogima. Ovi oblici uključuju fizičko, emocionalno, ekonomsko i seksualno nasilje, kao i kontrolu i prisilne brakove.

Ključni uzroci nasilja nad ženama leže u kulturnim i društvenim normama koje podržavaju nerazmjernu moć muškaraca. Nedostatak obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena dodatno pridonosi ovom problemu, stvarajući edukacijski deficit i rezultirajući manjom sviješću i informiranjem žena o vlastitim pravima. Kroz ovaj projekt, donosimo niz događanja koja će dotaknuti ključne aspekte emocionalnog razvoja i međuljudskih odnosa. Raspravit ćemo teme poput utjecaja ranog razvoja privrženosti na partnerske odnose te dublje analizirati lične teme odrastanja i razvojne traume.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upućuju na alarmantnu statistiku, prema kojoj jedna od tri žene iskusi fizičko ili seksualno nasilje tokom svog života. Manifestacije ovih oblika nasilja različite su u različitim kulturama i zajednicama, a njihovi korijeni često proizlaze iz rodne nejednakosti. Prema službenim podacima izvještaja MUP-a, samo na području 𝐔𝐧𝐬𝐤𝐨-𝐬𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐤𝐚𝐧𝐭𝐨𝐧𝐚 u perodu od 2013. do 2022. godine zabilježeno je 𝟏𝟑𝟔𝟒 slučaja kaznenog djela nasilja u porodici, u kojem je najvećim dijelom počinitelj kaznenog djela muškarac (suprug), a žrtva nasilja žena (supruga).

Fokusirat ćemo se na važnost samopouzdanja, postavljanja ličnih granica te prepoznavanja i prevazilaženja stresnih situacija, posebno u kontekstu izloženosti nasilju. Svi su pozvani sudjelovati u ovoj zajedničkoj refleksiji i podržavati izgradnju sigurnog i poticajnog okruženja.

Prvi od ovih susreta koji će biti besplatni, planiran je za 15. februar, 2024. godine od 18h do 20h u prostorijama Nahle u Bihaću.

Svoje prisustvo možete registrovati OVDJE.

Inicijativu „Osnaživanje mladih žena na području Unsko – sanskog kantona“ realizira Centar za edukaciju i istraživanje Nahla – podružnica Bihać uz finansijsku podršku Udruženja za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres” i Fondacije ”Wings of Hope” Deutschland.