Počinje realizacija projekta Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK!

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” kroz realizaciju projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti – obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu” u narednih 10 mjeseci će doprinijeti unapređenju turističkog okruženja i stvaranju novih radnih mjesta u oblasti turizma.

Unsko-sanski kanton predstavlja jednu od glavnih turističkih regija u Bosni i Hercegovini koja ima potencijal da izraste u jednu od vodećih turističkih regija u cijeloj Evropi. Kao i svako drugo turističko područje Unsko-sanski kanton je jako ovisan o radnoj snazi zaposlenoj na terenu. Trenutno su poslodavci u turizmu na ovom području suočeni s velikim deficitom radne snage zbog stalnog iseljavanja, ali i nekvalificiranih potencijalnih radnika. Koliko god lokacija bila atraktivna, činjenica je da uspjeh u turizmu ovisi o pruženoj usluzi.

Nezaboravno turističko iskustvo mogu pružiti oni poslodavci čiji su uposlenici gostoljubivi i empatični, gostu pružaju personalizirano iskustvo, posjeduju multikulturalnu svijest te mogu razgovarati s gostom na engleskom jeziku koji se danas smatra jezikom povezivanja ljudi. Upravo ova iskustva određuju da li će turist doživjeti nesvakidašnje iskustvo, hoće li se i koliko puta vratiti na određenu destinaciju, koliko će dugo ostati i koliko je spreman potrošiti tokom odmora.

Takozvane meke vještine koje se u našoj zemlji rijetko obrađuju u nastavi formalnog obrazovanja, jezičke vještine te vještine potrebne za efikasno higijensko pripremanje turističkog smještaja u kratkom vremenskom roku, kako bi rezervacija za naredne goste mogla ići isti dan neke su od najpotrebnijih vještina koje trenutni uposlenici i oni koji žele raditi u turističkom sektoru trebaju posjedovati.

Nažalost, svjedočimo da zbog izostajanja ulaganja poslodavaca u obrazovanje svojih zaposlenika, zaposlenici i oni koji bi to mogli biti, rad u turizmu ne smatraju atraktivnim poslom jer se čini da ga može raditi bilo ko. Vrlo je važno da svi akteri u turizmu razumiju kako su važni odnosi s gostima, ali i koliko je važno ulagati u obrazovanje zaposlenika. Kao rezultat ovakvog pristupa bit će poboljšana i slika u javnosti.

Nahlino dugogodišnje opredjeljenje je da pruža cjeloživotno obrazovanje i kroz svoje edukacije omogućava kvalitetnije profiliranje i bolje pozicioniranje na tržištu rada. Programe izvodimo u skladu s andragoškim standardima za obrazovanje odraslih. Edukacijske programe koje nudimo koncipiramo u skladu sa zahtjevom vremena i mjesta u kojem živimo. I upravo je projekat Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu - obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu odgovor na potrebe stanovnika u ovom kantonu.

Projektom “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu” biti će realizirana edukacija za najmanje 135 polaznika i to iz oblasti:
    1. Ugostiteljske vještine (40 časova iz oblasti komunikacijskih vještina i ljubaznosti prema gostima u cilju kreiranja nezaboravnog personaliziranog turističkog iskustva. Ovaj kurs će pokriti teme kao što su: timski rad, aktivno osluškivanje potreba gostiju i adekvatno reagiranje na zahtjeve gostiju, prvi dojam uživo ili putem određenog komunikacijskog kanala, multikulturalna svijest).
    2. Higijenski standardi u ugostiteljskim objektima (Imajući u vidu da rezervacija turističkog smještaja ovisi o higijenskoj pripremljenosti prostorija, pripremili smo kurs koji se sastoji od 40 časova na kojima će polaznici dobiti precizne smjernice i praktične savjete o: resursima i standardima za higijenu u turističkom smještaju, potrebnom materijalu i opremi, sigurnosnim standardima, zaštiti površina isl.)
    3. Engleski jezik za turizam (Kurs se sastoji od 40 časova na kojima će polaznici na vrlo praktičan način vježbati najčešće dijaloge, poboljšati izgovor, poboljšati govorne vještine u temama kao što su: pozdrav, dobrodošlica, prijava/odjava, informacije o vrstama smještaja, rezervacije, reklamacija, usluga prehrane).

Edukacije su namijenjene pripadnicima oba spola, sadašnjim turističkim uposlenicima (zaposlenima) ali i onima koji to žele biti (nezaposlenima). Program je u potpunosti koncipiran da ponudi praktične vještine prilagođene turističkim djelatnicima koje će unaprijediti turističko okruženje Unsko-sanskog kantona, ali će također pomoći radnicima da se osjećaju spremnijim za rad u turizmu i na koncu postanu konkurentniji na tržištu rada i bolje plaćeni.


Imajući u vidu da su poslodavci veoma svjesni nedostataka specifičnih vještina kod njihovih zaposlenika, ovom prilikom pozivamo zainteresirane poslodavce da nominiraju zaposlenike koji će učestvovati u konkretnom edukativnom programu. Ukupno 80% troškova edukacije za svakog polaznika će biti pokriveno kroz USAID Turizam projekt i Nahlino individualno učešće, dok će zainteresirani poslodavci finansirati 10% troškova za pojedinačni program, za svakog uposlenika. Iznos navedenog učešća poslodavaca za svaki pojedinačni program po uposleniku je 50 KM. Nezaposlene osobe plaćaju simboličnu kotizaciju u iznosu od 25 KM po pojedinačnom programu.

Kako bismo narednu sezonu dočekali spremno, stavljamo na raspolaganje vlastite resurse, a sve zainteresirane strane pozivamo da nam se jave putem emaila: edukacija@bihac.nahla.ba Vlasnike/menadžere hotela, restorana, turističkih trgovina, turističkih agencija pozivamo na individualne sastanke na kojima možemo detaljno razgovarati o komponentama planirane edukacije, njenom značaju i utjecaju na prosperitiet turističke industrije u našem kantonu.

Projekt “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u USK” podržali su: USAID putem projekta USAID Turizam, Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo putem projekta CHANGE i Centar za kulturu i turizam Cazin, a realizira ga Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, podružnica Bihać.