Nahline mlade volonterke i ramazanska milost

Početkom Ramazana pokucali smo na vrata na koja rijetki dolaze. Donijeli smo radost, nadu i podršku, a vratili se oborene glave i neke tuge koja se navalila na ramena kao neki div i neće da ode.

Čovjek koji pomaže drugima je samo ruka kojom se Bog odaziva na molitve. Osjetili smo da smo ta ruka i sa zadovoljstvom prihvatili odgovornost da budemo spona između donatora „Rahma“ i krajnjeg korisnika. Naša želja bila je da u prvim danima Ramazana obiđemo korisnike i paketom podrške olakšamo ramazanske dane. Sjaj u očima boje nade, pognuta ramena i drhtavi glasovi su nam bili znak da smo na pravom mjestu u pravom vremenu.

Nismo željeli samo uručiti ono što je donator namijenio korisnicima, htjeli smo popričati s ljudima, stegnuti im ruku i oslušnuti njihove probleme. Htjeli smo ih pogledati u oči i ostaviti trag plemenitosti na tegobnoj duši bosanskoj. Htjeli smo biti… ljudi. Jer, nije li osjećaj za drugog autentična ljudska emocija koja postoji u svakoj duši, samo nekad bude ostavljena po strani?

Neke porodice smo posjetili s volonterkama iz Nahlinog Kluba mladih „Tignum“, kojima je ovo bio prvi susret s ljudima „s margina“ naših života. Htjeli smo kod mladih probuditi taj iskonski osjećaj suosjećanja i potrebe da se pomogne drugom ljudskom biću u potrebi. Željeli smo da uvijek na umu imaju da negdje neko treba njihovu podršku. Teško im je bilo u poletu mladosti i energije da gledaju suzu u oku oca invalida koji ima troje djece s posebnim potrebama. Nije im bilo jednostavno osmjehnuti se na svako „hvala“ s pola glasa izgovoreno. Uspavane, tužne oči u kojima grakne nada samo zbog osnovnih životnih namirnica, bile su inspiracija i motivacija za dalje. Povratne informacije i emocije koje su naše volonterke ponijele nakon ove posjete su druga dimenzija Nahlinog djelovanja kod ljudi. Želimo osnažiti naše porodice i potaknuti osjećaj zajedništva, pripadništva i istinskih vrijednosti. Pokucali smo na 161 vrata i dobili mnogo više molitvi za sreću, zdravlje i blagostanje. A nije li to najljepši poklon koji jedno ljudsko biće može dobiti? Iskrene želje drugoga upućene tebi koje sluša Milostivi…

Ovu akciju realizovali smo na području gradova gdje Nahla ima svoje centre: Sarajevo, Tuzla i Bihać, a uz podršku saradnika na terenu Pomozi.ba, Medžlis IZ Bihać i Nahlin klub mladih Tignum- Bihać.