Zeleni iftar za mlade

Klub mladih u Bihaću se u prošlu srijedu, 27. marta okupio u našem Centru na iftaru koji je bio tematskog karaktera. Pod nazivom “Zeleni iftar za mlade”, ovaj poseban događaj nije bio samo iftar – već i poziv na djelovanje i promjenu, ukorijenjen u dubokoj svijesti o važnosti čuvanja okoliša.

U sklopu proslave prvog bh. Zelenog ramazana, organiziranog od strane Pokreta za ekološko obraćenje Centra za mirovno obrazovanje, ovaj  iftar nije samo pružio okuse tradicionalne hrane, već pružio i duh zajedništva s planetom koju dijelimo.

Bez upotrebe plastike ili bilo kakvog nepotrebnog otpada, stolovi su bili postavljeni s pažnjom prema okolišu. Umjesto bacanja hrane, razgovaralo se o njenoj vrijednosti i kako je sačuvati od nepotrebnog otpada pod motoom “Hrana nije smeće”.

Poseban fokus stavljen je na svjesnost o prekomjernom pripremanju hrane i bacanju ostataka iftarskih obroka. Mladi su potaknuti da razmisle o svom doprinosu očuvanju resursa i o smanjenju otpada.

Ovaj iftar je bio poseban po tome što nam je  utisnuo snažnu poruku o važnosti brige o okolišu. U spoju tradicije i modernog, Zeleni iftar za mlade oživio je duh brige za planetu koju dijelimo, nadajući se boljoj i svjetlijoj budućnosti za sve nas.