Imunitet je veoma važno održavati tokom cijele godine, a ne samo kad nastupi sezona gripa i prehlada. Jedan od neizostavnih saradnika našeg imunog sistema u tom procesu je – đumbir.
Đumbir je korijenasta biljka s velikim benefitima za naše zdravlje. #SrijedaSaTajnom podsjeća vas na tri najvažnije:

1. DJELUJE ANTIBAKTERIJSKI
Istraživanja su pokazala da đumbir ima veoma efektno antibakterijsko dejstvo za mnoge bakterije koje su otporne na lijekove u kliničkoj primjeni. U jednom od istraživanja je navedeno da “đumbir ima veliki potencijal u tretmanu mnogih mikrobima uzrokovanih bolesti (uzrokovanih bakterijskim sojevima kao što su Bacillus i E. coli)”. Ovo djelovanje ne staje ovdje. U okviru oralnog zdravlja đumbir se pokazao efikasnim u sprečavanju štetnih uzročnika koji doprinose nastanku periodontitisa (upala desni uzrokovana bakterijama). Antibakterijska svojstva đumbira zaista podržavaju stajalište da hrana liječi.

2. STIMULIRA PROBAVU
Đumbir + naš stomak = prava ljubav! Istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da đumbir stimulira lučenje žuči i probavnih enzima i tako pomaže probavi i ubrzava kretanje hrane od želuca do tankog crijeva. Smatra se da djeluje umirujuće i opuštajuće na iritabilna crijeva.

3. DJELUJE PROTIV UPALNIH PROCESA
Upale se dešavaju svakodnevno i normalne su čak i u slučaju zdravog organizma. To je prirodna reakcija tijela da zaštiti sebe od povreda ili bolesti. Međutim, kad je upalni proces ozbiljniji i intenzivniji, može prouzrokovati veliku štetu. Hronični upalni procesi se nalaze u korijenu mnogih čestih bolesnih stanja, poput srčanih oboljenja, autoimunih bolesti i karcinoma. Gingerol je osnovna bioaktivna komponenta u đumbiru odgovorna za njegove potencijalno ljekovite osobine. Djeluje kao jak antioksidant i posjeduje moćne antiupalne karakteristike.

KAKO ĐUMBIR UVRSTITI U SVOJU SVAKODNEVNU PREHRANU? Jednostavno!

Funkcionalni čaj od đumbira, meda i limuna:
Oguliti komad đumbira (2 cm) i nasjeckati na kockice. Limun oprati sodom i narezati na kriške. Staviti vodu da kuha, a u šolju za čaj staviti đumbir i limun. Nakon što voda prokuha ostaviti da se kratko prohladi prije dodavanja limunu i đumbiru, promiješati drvenom kašikom i dodati kašičicu meda po želji. Ostaviti kratko da odstoji.

Uživati 🙂

DETALJI KURSA

  • CIJENA 300, 00 KM
  • 75 časova nastave
  • završni ispit
  • završni ispit
  • završni ispit