Bjelašnica-Blatačko jezero 20.4.

Treking tura: Bjelašnica, Blatačko jezero i vrhovi Markovac i Lisac

Planina Bjelašnica pripada grupi planina sarajevske regije koje čine posljednji bedem iznad kojeg se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima. Ime je dobila po bjelini kamena i po snjegovima koji se dugo zadržavaju na njenim vrhovima čak do ljeta, a vjetrovi često pušu i preko 100km/h. To je velika visoravan duga 29 km od sjevera ka jugu i široka 22 km od istoka ka zapadu. Sa sjevera i zapada planina padine Bjelašnice su obrasle gustim šumama, dok se u ostalim dijelovima smjenjuju kamene pustinje, planinski pašnjaci i klekovina bora.

Naša tura polazi s jugozapadnih padina Bjelašnice od sela Džepi i Vrdolje, nakon 75 km vožnje od čega je 5km makadama. Jedan sasvim poseban predio ove planine, koji ne liči na centralni dio s kamenim pustinjama i uvalama. Sve vrijeme nas prate Prenj, Visočica, a pri izlasku na vrh i kanjon Rakitnice, jedan od ljepših u Evropi. Izdvajamo posjetu Blatačkom jezeru, jednom od ukupno tri na Bjelašnici.

ZAHTJEVNOST TURE: Ova tura je klasificirana kao srednje teška i kondiciono zahtjevna. Visinska razlika: cca 500 mnv sa strmim etapama, srednje dužine hodanja. Hodanje: cca 7 sati bez uključenih pauza, ovisno o grupi. Poželjni su štapovi.

OKUPLJANJE: Subota, 20.4.2019. u 7.00h ispred CEI “Nahla” (Džemala Bijedića 122, Otoka)
 
PRIJEVOZ I PARTICIPACIJA:
 • Organizovan – s ograničenim brojem mjesta uz participaciju od 28 KM.
 • Privatnim automobilima – uz obaveznu najavu organizatoru uz participaciju od 5KM po učesniku.
Povratak u Sarajevo je planiran oko 19 h.
 
PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete na info desku CEI “Nahla” svaki dan od 12.00 do 20.00 sati. Prijave se primaju do četvrtka 18.4.2019. do 17h. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate. Organizator zadržava pravo otkazivanja ili pomjeranja termina izleta u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih ili težih meteoroloških uslova. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061/241-736  (poželjno SMS porukama ili Viber, poziv iza 17.00h).

OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili tene s debljim đonom), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, rukavice, kapa, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran), nešto za sjedenje na travi (dekica i sl.).

Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice (važi za ljetni period!!), dovoljno je da imate tene s debljim đonom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Jedino vunene čarape griju čak i kada su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…)

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VAŽNE NAPOMENE:
 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.)
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organizovanom prevozu.
 
VODIČI: Amra Nalo, Sedin Salić, Nusreta Salić

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!

PRATITE NAHLIN TREKING KLUB na Facebooku