Znanjem promijenimo statistiku: Rano otkrivanje raka dojke uz odgovarajuću terapiju donosi najbolje mogućnosti izlječenja!

Rano otkrivanje raka dojke uz odgovarajuću terapiju donosi najbolje mogućnosti izlječenja. Zato je vrlo bitno da ne bježite od dijagnosticiranja kada je ovaj problem u pitanju.

Za početak su vrlo bitni simptomi i znakovi koje žena sama može da primijeti. Zato je vrlo bitan redovan samopregled, koji bi trebalo početi prakticirati redovno od dvadesete godine života. On će vam pomoći da upoznate svoje dojke i vidite eventualne promjene koje ranije niste imali. Najbolje ga je obaviti oko desetog dana od prvog dana menstuacije, dakle nekoliko dana po prestanku menstruacije. Žene u menopauzi ga također trebaju obavljati, i to tako da odrede jedan dan u mjesecu kada će ga obaviti. Obratite pažnju na sljedeće: čvorić ili zadebljanje  koje se pipa drugačije od ostatka dojke, bilo kakva promjena u veličini, obliku i izgledu dojke, promjena u boji kože, uvučena bradavica, ljuštenje oko bradavice ili po koži dojke, crvenilo, naboranost kože, iscjedak iz bradavice, bol koja nije vezana za menstrualni ciklus. Postojanje nekog od ovih simptoma i znakova ne mora nužno značiti da je prisutan rak dojke, ali se mora propratiti kod ljekara, da bi se na vrijeme mogla ukloniti opasnost.

Drugi korak je klinički pregled dojki i okolnih limfnih čvorova, koji će ljekar pažljivo da obavi.  Dobro bi bilo obaviti ga jedanput svake godine.

U dijagnostici raka dojke, naročito kod žena do 40 godina, koristi se ultrazvučni pregled, koji može dati uvid u stanje dojki i često se njime mogu vidjeti naznake promjena u dojci. Kod žena starijih od 40 godina koristi se u kombinaciji s mamografijom. Trebalo bi ga obaviti barem jednom godišnje nakog 35. godine života.

Jedna od osnovnih dijagnostičkih metoda je mamografija, koja je vrlo koristan alat u ranom otkrivanju raka dojke i predstavlja zlatni standard. Često se mamografijom otkrivaju i promjene koje još nisu dale nikakve vidljive znakove koje smo gore naveli. Zato u mnogim zemljama postoje programi skrininga za žene starosti 40 godina i više, koji su pokazali veliku opravdanost, s obzirom na broj otkrivenih asimptomatskih slučajeva.

Osim ovih dijagnostičkih metoda koristi se više vrsta biopsije, za koju se može reći da je konačna dijagnostika. Biopsija je jedini način da se utvrdi narav otkrivenih promjena u dojci, odnosno da se postavi konačna dijagnoza raka. Postoji nekoliko vrsta biopsije tkiva dojke što ovisi o veličini i lokalizaciji promjene u dojci.

Prevencija

Koliko god medicina bila napredna u današnje vrijeme, koliko god da je liječenje uznapredovalo, prevencija ipak ostaje vrlo bitan moment u borbi protiv raka dojke, kao i za bilo koje drugo oboljenje.  Ne postoji pouzdana metoda prevencije pomoću koje zasigurno možete spriječiti nastanak raka dojke. Prevencija raka dojke je, ustvari, uspješna kada se poduzme skup mjera koje mogu dati željeni rezultat.

Ono što možete pokloniti svom tijelu u borbi protiv nastanka raka dojke su: 

  • Redovni preventivni samopregledi;
  • Redovni pregledi kod ljekara (po potrebi);
  • Vježbati najmanje 30 minuta dnevno (umjerena tjelesna aktivnost);
  • Održavati poželjnu tjelesnu težinu;
  • Odabrati zdraviji način prehrane kao što je mediteranska prehrana;
  • Ograničiti količinu alkohola do jednog pića dnevno (ako se konzumira alkohol);
  • Ne pušiti, odnosno prestati pušiti;
  • Koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju što je kraće moguće;
  • Što duže dojenje djece.

Vjerovatno ćete neke od ovih preventivnih načina borbe povremeno izbjegavati. Možda će vas biti strah uraditi neki pregled jer znate da biste mogli otkriti neku kvržicu ili saznati od doktorice/doktora da imate rak. Ipak, morate znati da rak neće nestati sam od sebe. Morate znati da što ga prije otkrijete, to ćete ga lakše i uspješnije pobijediti. Možete se bojati, to je normalno. Ali, nemojte dopustiti da vas strah paralizira. Učinite sve što je do vas! Pobijedite statistiku!

_______________________________________________________________________________________________________________