Statistike pokazuju da su „stakleni plafoni“ u ovoj struci od čelika, a ne od stakla. Na nama je da ih rušimo, a znanje je najbolji alat za to.

Nedavno sam čitala da jedan univerzitet u Americi plaća istraživanje kako bi uvidjeli razloge zašto se žene u nekim istočnim zemljama češće odlučuju da budu inžinjerke ili da se bave prirodnim naukama nego što je to slučaj na Zapadu.Nemoj u te muške poslove, rekli bi kod nas. Najbolje da budeš učiteljica ili medicinska sestra. Ali što će tebi šljem na glavi ili da buljiš u računar, ne ide nekako. A da ne spominjem kako bi se promijenio poredak u kosmosu kad bih spomenula da želim biti automehaničarka.

Biti žena u dominantno muškim profesijama može biti težak izazov, ali može biti i prednost. Pretvorite slabosti u svoje prednosti. Stručnost i predanost u poslu su uvijek broj jedan, time možete pobiti sve stereotipe. Ono što se može desiti je da se neki muškarci osjete ugroženim i počnu vam prigovarati: vi to dobijate jer ste žene, ni zbog čega drugog. Njima lakonski odgovorite: ne – to je zato jer sam to zaslužila i jer sam bolja od tebe. Dokažite da prilike koje dobijete znate odlično iskoristiti i da za taj posao niko drugi ne bi bio sposobniji.

Stanite ukraj generaliziranju. Poznata vam je sigurno situacija gdje ako inžinjer radi s drugim inžinjerom koji je loš, njegove greške se objašnjavaju jednostavno time što on nešto ne zna ili loše radi svoj posao. Ali, kad inžinjer radi s inžinjerkom koja je loša u svom poslu, to je uvijek zato „jer su žene loši inžinjeri“. Takve predrasude će nestati jedino ako ih uvjerite – opet svojim radom. Ovo sve se čini kao malo previše pritiska i kao da moramo raditi trostruko više da bismo krenuli s iste startne pozicije, ali naš rad je jedino što uvijek može argumentovati za nas.

I ne čekajte da vas pitaju za mišljenje – napravite prostora da ga kažete, samo tako će se čuti vaš glas i vrednovati to što kažete. Ako niste sigurni kako će radni tim reagovati na vašu ideju, prvo popričajte s nekoliko ključnih ljudi i uvjerite ih da je ideja dobra, kako bi vas podržali na sastancima.

Iskoristite i dodatne prednosti IT karijere, kao što je dosta fleksibilnosti u radnom vremenu, što može biti odlično za žene koje se odluče na karijeru od kuće.


Uzori, uzori, gdje ste?


Ono što često najviše demotivira pri odabiru IT karijere je nedostatak uzora u svijetu programiranja i inžinjeringa, pa se studentice ovih nauka često ne susretnu ni s jednom profesoricom tokom cijelog studija. Mentori su muškarci, kao i šefovi, a i većina kolega.

IT žene, učinite nešto po tom pitanju! Pomozite mladim djevojkama da prigrle ovu struku. Pokažite im čari svog zanimanja. Budite njihove mentorice. Ako vam je to teško učiniti samoinicijativno, sigurno u vašem okruženju postoje udruženja koja se bave time. Uostalom, vaše društvene mreže mogu poslužiti kao odličan medij u širenju pozitivne slike o inžinjerkama.

Statistike pokazuju da su „stakleni plafoni“ u ovoj struci od čelika, a ne od stakla. Na nama je da ih rušimo, a znanje je najbolji alat za to.

Piše: Amina Šljivo