Učite besplatno online uz mentoring Nahlinih predavača/ica!

Da bi vam olakšali proces učenja uz pomoć online alata, Nahlini predavači i predavačice pripremili su za vas smjernice za online učenje i stavili na raspolaganje svoje vrijeme da vam pomognu u odabiru alata i realizaciji procesa učenja u različitim oblastima.

Najznačajnija prednost učenja putem dostupnog online sadržaja je nepostojanje geografskih barijera i dostupnost kvalitetnog video i pisanog materijala globalno. Međutim, činjenica da danas imamo brojne dostupne sadržaje često zna obeshrabriti internet korisnike da se odvaže na ovaj način učenja zbog nemogućnosti kvalitetne selekcije, nedostatka strukture u savladavanju gradiva i, najbitnije, nepostojanja mentorske podrške. Korisnik koji je u mogućnosti samostalno učiti online i primjenjivati naučeno, ne smatra se za totalnog početnika. Stoga, svima vama koji do sada niste učili online preporučujemo mentorstvo u početnoj fazi učenja zbog određivanja toka učenja, usmjeravanja i pomoći kod prevazilaženja izazova koji se javljaju u praktičnoj primjeni naučenog. 


Prije nego što krenete u aktivnosti online učenja trebali biste obratiti pažnju na sljedeće:

ODAKLE POČETI?

Preporučujemo vam da odaberete usku oblast u kojoj želite da se educirate i da prije svega definišete svoju ličnu motivaciju. Vaša motivacija će vas voditi kroz dalje korake i omogućiti vam da aktivno primjenjujete naučeno i da konstantno napredujete.​

DA LI VI TO MOŽETE?

Bez obzira na godine, iskustvo, stepen informatičke pismenosti, poznavanje stranih jezika, preporučujemo vam da se priključite i krenute u istraživanje mogućnosti online učenja. Ono što je bitno razumjeti jeste da je online učenje različito od tradicionalnog učenja i da studenti ne postižu jednake uspjehe. Online učenje ne znači da ćete učiti manje ili da će vam trebati manje vremena za učenje. Istraživanja pokazuju da one osobe koje uče kampanjski, koje lako gube fokus i pažnju, koje nemaju dobre vještine upravljanja vremenom imaju slabije rezultate pri online učenju, nego pri tradicionalnom učenju. Stoga, budite realni u određivanju svojih ciljeva.

POSTAVITE CILJEVE I KRENITE!

Veoma je bitno da kreirate kvalitetan plan učenja koji prije svega podrazumijeva definisanje vremena koje ćete provesti učeći i period dana kad planirate učiti, u kojem je vaš fokus potpun. Ciljevi koje kreirate trebaju biti dostižni i mjerljivi, a do njih trebaju voditi definisane aktivnosti. Dobar sistem učenja bi se trebao sastojati od pregledavanja online materijala, praktičnog rada (ponavljanja preslušanog), postavljanja sebi kreativnih zadataka, izazova i trebao bi sadržavati mogućnost primjene naučenog i definisanu dalju nadogradnju. Naravno, pri realizaciji zadataka dopušteno vam je da griješite. Ako nema grešaka to znači da niste vježbali i da nije bilo dovoljno zabavno 🙂

PODIJELITE SVOJ USPJEH S DRUGIMA!

U cilju bolje motivacije preporučujemo razmjenu iskustava s osobom/ama koje uče isto što i vi. Međusobno se motivirajte i podijelite svoje uspjehe i izazove. Ako koristite društvene mreže, napravite neki izazov s osobama koje zanima ista oblast.

Preporuke Nahlinih predavača za online učenje

BAZE PODATAKA

Querying Data with T-SQL Database Development Database Administration

Predavač: Nedim Fatić (nedim.fatic@gmail.com)

Dodatna preporuka za platforme koje nude kurseve besplatno ili uz plaćanje simbolične cijene: udemy, datacamp, edx, coursera, pluralsight, lynda

QA TESTIRANJE

Automated Testing
Manual Testing

Predavačica: Elmedina Šunje (elmedina.sunje@gmail.com)

Dodatna preporuka za platforme i grupe: udemy, pluralsight (10 dana gratis period), Software QA Engineer, Bosnia (facebook grupa s materijalima)

GRAFIČKI DIZAJN

Osnove dizajna
Glavni alati


Predavač: Tarik Bećić (becic@tarikds.com)

Dodatna preporuka korisnih stranica: onextrapixel, creativenerds, designwizard, weandthecolor

ENGLESKI JEZIK

Predavačice: Nejra Mulaosmanović, Dženita Pašić (nejra_770@hotmail.com) smart.pre.edu@gmail.com)​

Dodatna preporuka aplikacija za učenje:  Duolingo, Mondly

TURSKI JEZIK

Predavačica:
Enida Čolo-Džananović
(coloenida@gmail.com)

MS OFFICE

Predavačica:
Harisa Polutan Nišić
(polutanh@gmail.com)

Dodatne preporuke stranica za napredni Excel: Lookup, Index, match

Napomena: Praktične vježbe za rad zainteresovani mogu dobiti putem e-maila od predavačice.

POČETNI EXCEL

Predavačica:
Anela Šemić
(anela.semic@gmail.com)

Napomena: Praktične vježbe za rad zainteresovani mogu dobiti putem e-maila od predavačice.

RAČUNOVODSTVO

Predavačica:
Belma Balagić Babić
(belma214@gmail.com)

Dodatne preporuke: Edukacija o računovodstvenim softverima ili vježbanje na demo verzijama. Besplatnu demo verziju možete instalirati za DataLab PANTHEON uz prethodnu registraciju.

Korisni materijali (obračuni, odluke, kalkulatori, urneci ugovora, rješenja, zahtjevi i slični računovodstveni i pravni materijali) mogu se dobiti na upit od mentorice.