Treking tura 29.9: Konjuh!

Pozivamo vas na još jednu treking avanTuru, pridružite nam se u subotu, 29.9.2018, u osvajanju Konjuh planine!

Konjuh je planina smještena u sjeveroistočnoj Bosni. Nalazi se južno od Tuzle, a u podnožju planine smješteni su Banovići s bogatim ležištima lignita. Predstavlja vododjelnicu između porječja Krivaje, Spreče i Drinjače. Duga je 30 kilometara, s najvišim vrhom na 1327 mnv. Bogata je vodom.

Naša staza se zove “Potočara” i traje oko 2 sata laganog planinarskog hoda, od čega oko pola sata pored lijepe rječice Zatoče koja je u vrijeme proljetnih kiša okićena slapovima i brzacima. Ostali dio staze je kroz šumovite predjele ili preko livada Konjuha obraslih travom, raznim planinskim cvijećem, kao i grmovima divlje kupine i šipurka.

Staza je srednje težine i vodi do planinarskog doma “Javorje” na 1000 mnv. Planinarski dom pruža sve uslove za ugodan i sadržajan boravak (svježa planinska voda, struja, kuhinja s upotrebom ili u dogovoru s domarom se mogu naručiti neka od bosanskih jela – grah, gulaš, begova čorba i sl.) Do doma se nalazi i veliki prostor s otvorenim roštiljem i prostorom za boravak oko 50 osoba. U blizini doma je i najviši vrh ovog dijela Konjuha “Bandijerka” sa 1209 mnv i oko 45 min hoda, odakle se pruža veličanstvan pogled prema planinama oko Sarajeva, kao i na cijeli okolni rejon Javorja.

PLAN KRETANJA: Prevozom Sarajevo – Kladanj – Stupari (cca 90km – 2-2,5h vožnje), hodanje od Stupara do doma i vrha.

ZAHTJEVNOST TURE: Ruta je srednje kondiciono zahtjevna, cca 2h do doma. Do vrha još cca 1h. Standard NTK po potrebi podrazumijeva i kraću turu do doma sa cca 2h hoda u jednom smjeru. Procijenite svoje mogućnosti realno za koju ste opciju. Povratak je planiran u večernjim satima.

OKUPLJANJE: SUBOTA, 29.9.2018. u 6.00h ispred CEI Nahla, ulica Džemala Bijedića 122.

PRIJEVOZ I PARTICIPACIJA:

 • Organizovan – s ograničenim brojem mjesta uz participaciju od 25KM.
 • Privatnim automobilima – uz obaveznu najavu organizatoru (na e-mail ili broj telefona) uz participaciju od 5KM.


Participaciju uplatiti na info desku CEI “Nahla”.

PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete na info desku CEI “Nahla” od 12.00 do 20.00 sati. Prijave se primaju do četvrtka 27.9.2018. do 17h. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate. Organizator zadržava pravo otkazivanja ili pomjeranja termina izleta u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih ili težih meteoroloških uslova. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061/210-385 (poželjno SMS porukama ili Viber, poziv iza 17.00h)

OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili obuća s debljim đonom), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran), nešto za sjedenje na travi (dekica i sl.).

Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice, dovoljno je da imate obuću s debljim đonom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Jedino vunene čarape griju čak i kada su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom min 1L, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…)

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VAŽNE NAPOMENE:

 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl).
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organiziranom prijevozu.
 • Organizator će kontaktirati izletnika samo u slučaju otkazivanja izleta ili zbog tehničkih problema u organizaciji (problem s prevozom i sl).
 • U slučaju kašnjenja učesnik je obavezan da se javi vodičima najmanje 15 min prije termina polaska da bi dobili eventualne alternativne upute. Kako doći do alternativne lokacije je isključivo briga učesnika.
 • Maloljetna lica mogu učestvovati samo u pratnji staratelja.


VODIČI: Sedin Salić, Nusreta Salić, Amra Nalo, Nedim Nalo

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!

PRATITE NAHLIN TREKING KLUB na Facebooku