Treking tura 25.11: Bobovac!

Dragi ljubitelji/ljubiteljice prirode, pridružite nam se 25. novembra na treking turi: Kraljeva Sutjeska (500m nmv) – Bobovac (708 m nmv) – Kraljeva Sutjeska

Bobovac je bio najznačajniji utvrđeni grad u srednjovjekovnoj Bosni. Služio je kao sjedište mnogim bosanskim vladarima i u njemu se čuvala kraljevska kruna, sve do prestanka bosanske samostalnosti. Stari grad Bobovac je nacionalni spomenik BiH i pod zaštitom države od 2002. godine. Uređen je za turističku posjetu. Od jedanaest kula koliko ih je u prošlosti bilo danas se vide tri sačuvana objekta: branič-kula na Visu, crkva i cisterna za vodu. U mauzoleju crkve bila su sahranjena tri kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš. Prvi put Bobovac se spominje 1349. godine za vrijeme rata bana Stjepana II Kotromanića sa srpskim kraljem Dušanom. Godine 1461. Bobovac i Kraljeva Sutjeska gube značaj premještanjem prijestolnice u Jajce.
 
Bobovac je podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od gornjeg grada s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonalnog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.
 
ZAHTJEVNOST: lakša do srednje teška tura sa 6h hoda i bez dugotrajnih uzbrdica.
 
OKUPLJANJE: Nedjelja, 25.11.2018. u 7.00h ispred CEI “Nahla” (Džemala Bijedića 122) ili 8.15h Kraljevska sutjeska
 
PRIJEVOZ I PARTICIPACIJA:
 • Organizovan – s ograničenim brojem mjesta uz participaciju od 22KM.
 • Privatnim automobilima – uz obaveznu najavu organizatoru uz participaciju od 5KM po učesniku.
PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti se možete na info desku CEI “Nahla” svaki dan od 12.00 do 20.00 sati. Prijave se primaju do petka, 23.11.2018. do 17h. Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate. Organizator zadržava pravo otkazivanja ili pomjeranja termina izleta u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih ili težih meteoroloških uslova. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061/241-736 ili 061/210-385 (poželjno SMS porukama ili Viber, poziv iza 17.00h)

OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili obuća s debljim đonom), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran), nešto za sjedenje na travi (dekica i sl.).

Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice, dovoljno je da imate obuću s debljim đonom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Jedino vunene čarape griju čak i kada su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom min 1L, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…)

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VAŽNE NAPOMENE:
 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl).
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organiziranom prijevozu.
 • Organizator će kontaktirati izletnika samo u slučaju otkazivanja izleta ili zbog tehničkih problema u organizaciji (problem s prevozom i sl).
 • U slučaju kašnjenja učesnik je obavezan da se javi vodičima najmanje 15 min prije termina polaska da bi dobili eventualne alternativne upute. Kako doći do alternativne lokacije je isključivo briga učesnika.
 • Maloljetna lica mogu učestvovati samo u pratnji staratelja.

VODIČI: Sedin Salić, Nusreta Salić, Amra Nalo, Nedim Nalo

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!