Treskavica 25.8.

Nahla treking klub vas vodi na Treskavicu iz sela Turovi, (820 mnv) do Velikog (1550 mnv), Platnog (1570 mnv), i Crnog (1675 mnv) jezera.

Od planinarskih objekata usput ćemo posjetiti jedan planinarski dom s posadom, a kod Velikog jezera bez posade.
 
Planirano je i uživanje u borovnicama.

PLAN KRETANJA:
Uspon kreće iz sela Turovi (Trnovo) te preko Sustavaca i Šišana do Velikog i Platnog jezera (3h), gdje nas čeka izvor s pitkom vodom. Dalje je planirana posjeta Crnom jezeru.

ZAHTJEVNOST TURE: Kretanje do Velikog jezera nema velikih uspona i važi za srednje tešku turu. Svi koji krenu trebaju biti spremni na 3h aktivnog hodanja u jednom pravcu.
OKUPLJANJE: Subota, 25.8.2018. u 6.50h ispred CEI Nahla, ulica Džemala Bijedića 122. Povratak je planiran u večernjim satima.

PRIJEVOZ:
Organizovan – s ograničenim brojem mjesta uz participaciju od 18KM.
Privatnim automobilima – uz obaveznu najavu organizatoru na info desku CEI Nahla (SMS, viber) i participaciju od 5KM koju uplaćujete u Nahli.

PRIJAVA: Obavezna. Prijaviti i uplatiti se može u Nahli od 12.00 do 20.00 sati u nedjelju i ponedjeljak i četvrtak do 18.00 sati. Nahla ne radi u vrijeme Bajrama 21. i 22.8.2018.

Prijave se primaju i svakim danom na brojeve telefona 061/241 736; 061 841 621 (poželjno SMS, Viber). Broj mjesta je ograničen, a mjesto se osigurava redoslijedom uplate.

Organizator zadržava pravo otkazivanja ili pomjeranja termina izleta u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih ili težih meteoroloških uslova. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 061/241 736; 061 841 621 (poželjno SMS porukama ili Viber, poziv iza 17:00)

OPREMA: Ruksak, gojzerice (ili obuća s debljim đonom, vodootporna), deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran), nešto za sjedenje na travi (dekica i sl.).
Napominjemo da je najvažnija obuća. Ne morate imati gojzerice, dovoljno je da imate obuću s debljim đonom koja će vam nogu sačuvati suhom. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), ponesite rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Jedino vunene čarape griju čak i kad su mokre! Također je važno ponijeti rezervnu gornju odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE: Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, jabuke, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti flašu s vodom min 1,5 L, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa…)

DOKUMENTI I NOVAC: Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni.

VAŽNE NAPOMENE:

 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
 • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.)
 • U slučaju da izletnik odustaje novac se ne vraća, ali može naći zamjenu za rezervisano mjesto u organizovanom prijevozu.
 • Organizator će kontaktirati izletnika samo u slučaju otkazivanja izleta ili zbog tehničkih problema u organizaciji (problem s prevozom i sl)
 • U slučaju kašnjenja učesnik je obavezan da se javi vodičima najmanje 15 min prije termina polaska da bi dobio eventualne alternativne upute. Kako doći do alternativne lokacije je isključivo briga učesnika.
 • Maloljetna lica mogu učestvovati samo u pratnji staratelja.

VODIČI: Nusreta Salić, Nedim Nalo

Radujemo se još jednom susretu s prirodom uz planinarski pozdrav VEDRO!