Postavljanje ciljeva je prvi korak ka uspjehu – alumna Amina Makić

Danas ćemo se upoznati s ambicioznom kreativkom Aminom. Ukoliko imate interes za pretvaranje svog hobija u posao koji će vam donositi zaradu, na pravom ste mjestu. Amina je s nama podijelila svoje iskustvo. 

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Zovem se Amina Makić. Trenutno živim u Velikoj Kladuši, a inače sam rođena i odrasla u Bihaću. Dolaskom na studij u Sarajevo dobila sam mogućnost širiti svoje vidike u svakom smislu. Osoba sam koja uživa u druženju, razgovoru i različitim aktivnostima.

OBRAZOVANJE I RAD

Po struci sam bachelor hortikulture (nauke o komercijalnom uzgaju voća, povrća i cvijeća). Ljubav prema prirodi uočila sam u srednjoj školi kad sam bila članica ekološke sekcije te nakon srednje škole, uz razgovor sa svojim roditeljima, zaključila sam da je to fakultet za mene. Moja ciljna grupa u radu su žene. Zaista uživam u aktivnostima s njima. Trenutno mi se za to pružila prilika kroz angažman na poziciji koordinatorice Odjela za brak i porodicu u Islamskoj zajednici i ponosna sam što sam jedna od najmlađih koordinatorica u BiH.

HOBI KAO POSAO: OD IDEJE DO REALIZACIJE

Trudim se da budem što organiziranija i da pronađem vrijeme za ono što volim. Imam dva hobija. Ja ih zovem dva posla. Kad je počela korona, svi smo tražili neki hobi pa sam se ja zainteresirala za izradu postera. Određeni vremenski period učila sam i istraživala programe. Zatim sam uradila nekoliko primjeraka za moju porodicu, a kad su mi oni dali podršku, počela sam i s online prodajom. Nakon određenog perioda nabavila sam i materijal za print na tkanine, tako da sam i to uvela u svoju ponudu. Ovu priliku iskoristit ću da skrenem pažnju čitaocima da podržavaju male biznise, pogotovo studente jer znam da je studentski džeparac uvijek potreban, a smatram i da je to dobro djelo. 🙂

POGLED U BUDUĆNOST: POKRETANJE VLASTITOG OBRTA

U budućnosti u poslovnom smislu imam namjeru registrirati svoj obrt. Volim svoju zemlju i voljela bih da moja Bosna i Hercegovina raste i razvija se. Možda postotak koji budem odvajala državi nije velik i ne može puno doprinijeti razvoju, ali ako se više obrtnika registrira, vjerujem da će doći do promjene. Svakako potraga za poslom u struci i dalje traje jer ljubav prema biljkama nikad nije i neće prestati.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Kad me neko pita o “Tignumu” uvijek ponosno kažem da sam jedina djevojka koja je u “Tignumu” bila tri godine, jednu godinu u Bihaću i dvije u Sarajevu. Kad kažem tri godine “Tignuma” to znači tri godine rada na sebi i na svojim vještinama. Naučila sam da slobodno mogu iznijeti svoje mišljenje bez straha da je ono pogrešno. Naučila sam da je postavljanje ciljeva prvi korak ka uspjehu, jer ako imamo ciljeve u životu, već smo korak bliže ostvarenju. Naučila sam kako napisati CV. Možda to mnogima zvuči smiješno, ali ovu radionicu svi trebaju proći. “Nahla” mi je podigla samopouzdanje i učinila me odlučnijom. Gledajući sebe prije “Tignuma” i sada, zadovoljnija sam sobom i hrabrija mijenjati sebe i svijet oko sebe koliko sam u mogućnosti. Mislim da sam učinila pravu stvar u svom životu što sam postala dio “Nahle” i “Tignuma”. Slobodno mogu kazati da sam u “Tignumu” pronašla sebe i to mi je bila samo škola kako dalje.

MOJ ŽIVOTNI MOTO

“Trudite se! Bog će trud vaš vidjeti …”

_______________________________________________________________________________________________________________

Zahvaljujemo Amini na ovom razgovoru i želimo joj uspjeha u njenom budućem radu i pokretanju vlastitog obrta., a sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici bihac.nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.