Počinje kampanja “We are ale” – globalna kampanja za unapređenje i promociju obrazovanja odraslih

U ponedjeljak, 22. marta je održan online kick-off meeting koji organizuje Međunarodno vijeće za obrazovanje odraslih ICAE u saradnji s DVV International i drugim relevantnim organizacijama za obrazovanje odraslih na globalnom nivou, povodom početka petogodišnje globalne promotivne kampanje učenja i obrazovanja odraslih „We are ale“. Ovom susretu kao predstavnica Nahle je prisustvovala i Senida Karasalihović-Adilović, izvršna direktorica CEI Nahla, podružnica Bihać.

Kick-off meeting u ponedjeljak, 22. marta 2021, označio je početak petogodišnje globalne kampanje “We are ale” (na engleskom – Adult Learning and Education  – učenje i obrazovanje odraslih ili skraćeno ALE).

Ova kampanja ima za cilj povećanje vidljivosti učenja i obrazovanja odraslih širom svijeta i jačanje glasa civilnog društva za promociju unapređenja prava mladih i odraslih na visokokvalitetno obrazovanje i cjeloživotno učenje.

ALE je globalni savez mreža, udruženja i organizacija za učenje i obrazovanje odraslih. Iako Agenda 2030 identifikuje cjeloživotno učenje (LLL) kao presudno za postizanje ciljeva održivog razvoja, ALE koji je značajan dio cjeloživotnog učenja u velikoj mjeri je nevidljiv. Da bi ALE postao vidljiv, da bi se shvatio i vrednovao, moramo se zalagati za veće učešće i ulaganje vlada, donatora, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i društvenih pokreta.

Po prvi put otvoreni savez ALE partnera pripremio je i prihvatio zajedničku globalnu definiciju i viziju učenja i obrazovanja odraslih. Ona obuhvata tri ključne domene učenja i vještina: pismenost i osnovne vještine, kontinuirano obrazovanje i strukovne vještine za mlade, odrasle i starije osobe.

ALE kampanja nastoji ujediniti ALE zagovornike, organizacije i praktičare, uključujući zdravstveni sektor, poslodavce, zajednice, univerzitete i medije, kako bi podržali kampanju i zajedno težili zdravijoj planeti i boljem svijetu.

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” pridružuje se ovim globalnim naporima i izražava podršku ALE kampanji u promociji mogućnosti za učenje i obrazovanje odraslih.

Ključne poruke ALE kampanje

Previous slide
Next slide