Cjeloživotno zdravlje je maraton, a ne sprint - II dio

Opće je poznato da su pravilna prehrana i fizička aktivnost ključni faktori životnog stila koji utječu na cjeloživotno zdravlje svakoga od nas. Pomažu nam da poboljšamo tjelesnu kompoziciju, zdravlje skeleta i mišića, kao i fizičke i kognitivne performanse. Pored toga, pravilna prehrana i fizička aktivnost djeluju preventivno na nastanak metaboličkih bolesti poput pretilosti, dijabetes mellitusa te kardiovaskularnih oboljenja. Iako su benefiti fizičke aktivnosti i pravilne prehrane često proučavani zasebno, postaje sve više evidentno da je njihova integracija prijeko potrebna za postizanje optimalnih rezultata kroz njihovu adekvatnu primjenu.

Kad govorimo o pravilnoj prehrani, mnogo informacija nam je dostupno i vrlo često su kontradiktorne. Teško je pronaći pravi metod za nas, nešto što će nas dovesti do dugoročne rutine i trajnih navika. Međutim, kad posmatramo prehranu kao cjelinu i usvojimo bazične naučno utemeljene principe, shvatimo da male promjene donose velike rezultate.

4. Osigurajmo da hrana koju jedemo bude sigurna

Hranu koju jedemo trebali bismo ispravno skladištiti, čuvati i pripremati tako da očuva svoj sadržaj nutrijenata i da svedemo na minimum mogućnost kvarenja namirnica. Neke od smjernica koje u ovom slučaju mogu koristiti su: namirnice temeljito kuhajmo, pokušajmo konzumirati svježe skuhanu hranu sa što manje podgrijavanja, često perimo ruke u toku kuhanja, koristimo zdrave načine obrade namirnica, a izjegavajmo prženje u ulju i dugotrajno kuhanje povrća kojim se gubi njegov nutritivni sastav.

5. Budimo i ostanimo aktivni

Pored pravilne prehrane veliki faktor koji utječe na cjeloživotno zdravlje je redovna fizička aktivnost. Naročito su korisni: brzo hodanje, vožnja bicikla i plivanje, kao aktivnosti koje ne iziskuju mnogo opreme i vremena, a imaju zaista velike benefite za široku populaciju u okviru svih uzrasnih skupina. Ovim aktivnostima bi trebali posvetiti barem 15 minuta našeg dana, ili izdvojiti za njih 30-45 minuta 3 puta u toku sedmice. Osobe koje su fizički neaktivne imaju veći rizik od srčanih i plućnih oboljenja, oboljenja kostiju i mišića, gojaznosti i sl. Zbog toga je važno posmatrati naš životni stil sistemski, gdje imamo sadržan balans pravilne prehrane, fizičke aktivnosti, kao i metoda koje nam donose mentalnu relaksaciju.

6. Cjeloživotno zdravlje je maraton, a ne sprint!

Pored svih navedenih preporuka, jedna od najvažnijih je da prehrani pristupamo kroz cjeloživotno učenje i budemo svjesni da je naš put pronalaska najboljih metoda za nas popločan s mnogo pokušaja i pogrešaka.

Ukoliko sumnjamo u to da će nam promjena prehrambenih navika i trening donijeti korist i da li vrijedi upuštati se u promjene, zapitajmo se, gdje nas vodi trenutni način života? Sve što je vrijedno, za to se vrijedi i potruditi. A naše zdravlje i tijelo su, složit ćete se, izuzetno vrijedni.

_______________________________________________________________________________________________________________